Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Της φιλανθρωπίας το ανάγνωσμα πρόσχωμεν...!

Έχουν να λεν για τους Κύπριους ότι εν φιλάνθρωπος λαός και κατά πάσα πιθανότητα έχουν δίκαιο. Γι'αυτό και στην Κύπρο ανθούν κάθε λογής συλλόγοι αλλά και ιδιώτες που βασίζονται στη φιλανθρωπία του κόσμου.

Φιλανθρωπία! Ωραίο προτέρημα. Πόσο πολύ θα ήθελα να το έχω! Εν να μου πείτε τωρά, κοτζάμ ψευδώνυμο "Σαμαρείτισσα" τζιαι εν είσαι φιλάνθρωπη;;; Θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι γιατί τον καιρό που ήμουν, ήταν ωραίο το συναίσθημα να προσφέρεις κάτι στους μη έχοντες. Όμως τα τελευταία χρόνια ακούω διάφορα και έγινα πάρα μα πάρα πολλά δύσπιστη. Και μαραζώνω που εν είμαι πλέον φιλάνθρωπη αλλά πληγώνομαι να ακούω ιστορίες για αγρίους για το πού εκαταλαλήξαν τα λεφτά που έδωσεν καλοπροαίρετα ο κόσμος που το υστέρημά του.

Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω, ο κατάλογος εν ατέλειωτος! Για κείνους που μοιράζουν αρωματικά αυτοκινήτου στους δρόμους μαζί με φυλλάδια που γράφουν ότι έχουν λευχαιμία/καρκίνο/σοβαρή εγκεφαλοπάθεια αλλά βρίσκεις τους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Κύπρου; (να πιστέψω δηλαδή ότι εν το ίδιο άτομο και έστειλε αντιπροσώπους σε όλη την Κύπρο;;) Για κείνους που πουλούν προϊόντα για να βοηθήσουν τάχα την τάδε φτωχή χώρα και τα τάδε φτωχά μωρά αλλά ακουστήκαν φήμες ότι τα παραπάνω λεφτά τρων τα οι "εκ των έσω" πριν παν στον προορισμό τους; Για κείνους που διαφημίουν ότι με το τάδε ευτελές ποσό το μήνα στηρίζεις ένα μωρό στην τάδε χώρα αλλά ακουστήκαν περιπτώσεις που κάποιος ετσέπωνε τα λεφτά και έγραφε ευχαριστήριες επιστολές απο ανύπαρκτα μωρά προς τους ευεργέτες τους; Για κείνους που τηλεφωνού και ζητούν να γραφτούν στους καταλόγους των κοινωνικών παντοπωλείων αλλά κυκλοφορούν με το τάδε πανάκριβο αυτοκίνητο και παν τριήμερα στην Αθήνα για να περάσουν το Σαββατοκυρίακο;  Για κείνους που κάποτε εγυρίζαν και επουλούσαν ημερολόγια για να βοηθηθεί τάχα η τάδε ελληνική κοινότητα στην τάδε χώρα αλλά έμαθα ότι τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου εχτίσαν τριώροφα σπίτια χωρίς να κάμνου καμιά άλλη δουλειά πλην της συγκεκριμένης πώλησης; Για κείνους που προσποιούνται ότι έχουν κάποια αναπηρία (εν υπαινίσσομαι ότι εν όλοι ψεύτες, προς Θεού) και ζητούν οικονομική βοήθεια που τον κόσμο αλλά υπάρχουν μάρτυρες που τους είδαν να περπατούν κανονικά; Ποιον να αναφέρω και ποιόν ν'αφήσω πίσω... Μέχρι του παπά μου επουλήσαν του μια φορά λαχεία αξίας 20 ευρώ για μιαν υποτιθέμενη κλήρωση κάποιου υποτιθέμενου σωματείου και όταν μετά από καιρό ετηλεφώνησε στον αριθμό που αναγραφόταν για να ρωτήσει πληροφορίες, είπαν του το σωματείο εν ανύπαρκτο.

Είμαι πάρα πολλά νευριασμένη!

Πριν κάτι μέρες ήμουν κάπου για καφέ με κάτι φίλες μου και λίγο παρακάτω εγίνετουν ένα φιλανθρωπικό παζαράκι. Οι κοπέλες εσηκωθήκαν με όλη την καλή τους διάθεση να παν να δουν και να αγοράσουν κάτι για να βοηθήσουν. Ερωτήσαν με έκπληχτες "εν θα έρτεις κι εσύ;" και ακούσαν με ακόμα πιο έκπληχτες να απαντώ "εν θέλω να βοηθήσω"(κράξτε με ελεύθερα).

Λυπούμαι που έφτασα σε τούτην την κατάσταση και φαντάζομαι εφτάσαν και πολλοί άλλοι σαν εμένα. Και εν κρίμα γιατί ειδικά σε τούτην τη φάση που εν η Κύπρος τωρά, η φιλανθρωπία εν απαραίτητη...

Ξέρω, υπάρχει λύση: να δίνει καθένας τη βοήθεια του στοχευμένα κάπου συγκεκριμένα που ξέρει ότι υπάρχει ανάγκη. Αλλά δυστυχώς ακόμα και τούτο εμπεριέχει το ρίσκο να πιαστείς κορόιδο...

Κρίμα!

11 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα εν ότι εχάσαμε το μέτρο. Γι'αυτό δεν ξέρεις τι να πιστέψεις και τι όχι. Έχουν γίνει και έρευνες για το κατά πόσον η φιλανθρωπία βοηθά μακροπρόθεσμα, ούτε γι'αυτό δεν ξέρω πώς νοιώθω.
    Πάντως φίλη κολλητής μου, που σπούδαζαν μαζί, φορούσε ρούχα εντελώς 90s. Την ρώτησε η φίλη πού τα βρίσκει και της είπε ότι στη χώρα της πουλούν στα flea markets μαυροσάκουλα με αντικείμενα που στέλνουν άλλες χώρες για βοήθεια για τους άπορους, αλλά δεν τα παίρνουν οι άποροι τελικά... Τι να πεις μετά από τέτοια...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αχ ποσο δικαιο εχεις!!!αμα σου πω και για "επωνυμους" τζιαι "πρωτοκλασατους" συνδεσμους εννα σου φυει ο νους!τζιαι εθελοντρια ημουν τζιαι κ.λ.π. ημουν.κανει πιον!!!πλεον διω τζαμε που ξερω τζιαι απευθειας.ποσο σε νοιωθω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουφ, ανακουφίζομαι. Έγραφα το ποστ με μια δόση τύψεων. Τωρά εφύαν μου

      Διαγραφή
    2. Α, τζιαι btw, αν θέλεις πε μου για τους "πρωτοκλασάτους", είμαι πολλά περίερη ναδω αν ειναι τους ίδιους που έχω υπόψη... Αν δεν θέλεις δημοσία θεα, στείλε μου e-mail.

      Διαγραφή
  3. Δυστυχώς επάθαμεν όλοι ζημιά με τούτα που ακούμε και βλέπουμε. Κι εγώ λυπούμαι που με κατάντησαν έτσι, να περνώ δίπλα από οργανωμένα σύνολα και να γυρίζω την πλάτη γιατί στο τέλος της ημέρας δεν εμπιστεύομαι τίποτε οργανωμένο πια. Ναι, μόνο στοχευμένα, εκεί που ξέρουμε ότι υπάρχει ανάγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο χαίρομαι που σε βλέπω στα μπλογκ :)

      Διαγραφή
    2. Πόσο όμορφο να μπορούν άγνωστοι άνθρωποι να χαίρονται με κάτι τέτοια!!! :) :) Δίνει ελπίδα για τα όμορφα της ζωής. Η χαρά είναι μεταδοτική. Φιλιά πολλά καλή μου.

      Διαγραφή
  4. Ποσο δικαιο εχεις! πριν λιγο καιρο παραλιγο να πιαστω και εγω κοροιδο! :)) το γλυτωσα στο παρα τριχα! με πηραν τηλεφωνο και με ζητησαν ονομαστικως. Ηταν ταχα απο συνδεσμο απορων παιδιων. και ζητησαν διευθυνση για να ερθουν να τους δωσω χρηματα για τον ερανο τους. τους ειπα τη διευθυνση (η αφελης! -χαζη) και μετα τηλεφωνησα στην αστυνομια οπου μου ειπαν οτι δεν υπαρχει τετοιος συνδεσμος! ευτυχως οταν ηρθαν να παρουν τα χρηματα τους ειπα να μην με ξαναενοχλησουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή